sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

KOOSTE

Tein tallipäivä koosteen ja toivottavasti on kiva! Mielestäni tuli vähän liian pitkäveteinen, mutta muuten siitä ois tullu tosi lyhyt, joten näillä mennään!

http://youtu.be/2osCkkwCLIY

En saanut videota linkattua joten kopioikaa tuo osoite :)

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Riihimäen harjotusravit


Aurinko on alkanut taas paistamaan ja asteitakin on kertynyt jo lähelle 10! Somallekkin jo pistetty kesäihottumaloimi, ettei tukka taas lähde.

Lili oli viime lauantiana Lahden 75-raveissa. Lili oli tosi hyvä ja sijoittui sijalle 10 ajalla 15,8. Ei ollut tarkotuksena ajaa voitosta vaan totuttaa Lilleri starttirytmiin. Lili palautu tosi hyvin ja alkoi heti syömään ruokansa, kun päästiin kotio.






About viikko sitten sain kuulla, että Riihimäen harjotusravikausi on alkamassa. Päätin ilmottaa mut ja Soman, koska 1. Piti kokeilla erilaista lämmitystä 2. Piti käydä hiitillä 3. Katsoa miten Soma juoksee toisten ponien kanssa 4. Ja ihan oman huvin vuoksi.
21.4 tiistaina lähdettiin 4 kohti riksua ja oltiin siellä jo 16.30 ja ajattelin mennä lämppäämään vasta 18.00 joten aika tuli pitkäksi. Tosiaan lähtö oli 18.20. Taluttelin, lopulta valjastin Soman ja lähdin radalle ilman sekkiä kello 17.50. Soma tuntui hyvältä ja pysytteli ihan hyvin yhden nopeamman ponin perässä. Muutamat laukat tuli, mutta ne saatiin helposti alas. Soma ravaili reippaasti kohti Usvaniityn Irina ponia ja lopulta oltiin sen selässä ja ravailtiin hetki siellä. Kun oltiin kierros menty reipasta hölkkää niin lähdettiin pois radalta ja menin varikolle hölkkyyttämään/kävelyttämään Somaa. Juotin Soman ja annoin n.10min levätä. Sitten mentiin kävelee hyvissä ajoin varikolle ja sitten koitti mein startti. Pistin sekin ja lähdettiin paalulta Irina ponin takaa eli 2 radalta. Soma ravas tosi reippaasti. 60m pakilla oli Smedens max speed ja se oli Irinaa ja Somaa noin 50s nopeampi!
Valmis, 1, 2, aja! Ja käänsin Soman kilpailusuuntaan. Soma lähti hyvin painamaan, mutta sitten laukkasi. Jatkettiin matkaa ja laukkasi taas ja kerran viellä, kun pelästy takaa tulevaa ponia, jonka ohjasta just maiskautti. Soma meni n.3.10-15 vauhtia. Etukaarteessa oltiin ohittamassa Irinaa ja Soma jäi rinnalle hidastelmaan ja sitten käskin pari kertaa niin lähti hyvin ohi. Takamatkan poni oli jo paljon meitä edellä ja Soma alkoi jättää väliä Irinaan. Viellä yksi laukka vikassa kaarteessa ja sitten koitti loppusuora, joka oli epätasainen. Vilkasin kelloa ja "pelästyin" kun näin lukeman 2.50! Saavuttiin maaliin toisena ja olin tosi tyytyväinen! Olo kuin voittajalla. Kävin viellä hetken hölkkyyttämässä Somaa varikolla ja sitten tyytyväisenä poni koppiin. Kokonaisaikaa en tiedä, mutta 3.00--> pintaan. Huippunopeus oli 2.52 ja ei muuta voinut kuin hymyillä.
Sekkiä hieman kireemmälle, koska ei saanut tukea siitä ja laukkoja tuli myös siitä. Jos sekin kiristys ei auta laukkoihin niin sitten pitää ajaa pidempi lämmitys.
Voitin viellä jonkun kahvilipun, joka oli arvottu meidän 3 joukosta.








Huhhu, tulipas pitkä teksti, mutta vielläkin hymyilyttää! Yritän etsiä semmosia startteja joista Soma pääsisi lähtemään taaempaa, koska selvästikin kirii paremmin lopussa. 1600m matkat oisivat paras vaihtoehto Somalle, mutta niitä on niin vähän tuon aikasille poneille. Seuraava startti on viimeistään 14.5 Jokimaan poniraveissa.

Saatiin eilen uus kone ja nyt on taas mukava kirjottaa, kun ei tarvi rampata meidän koneen ja isin koneen välillä koko aikaa.

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Soma 1 vuosi

Tänään 10.4.2015 on kulunut tasan vuosi siitä, kun Soma saapui talliimme, nykyiseen kotiinsa.
Pieni, musta poni kuljetettiin Punkaharjulta Lahden raveihin. Ensireaktioni oli "onko tää varmasti oikee poni, ku näyttää nii lihavalta?" No, kyllä se oikee poni oli :D Eikä se enää kävelyettäessä näyttäny lihavalta, traileri vääristi.

Soman myyntikuva
Kun Soma tuli meille se oli utelias sekä innokas. Lenkeillä se oli laiska ja päätin, että siihen tarvitaan muutos. Vuohiskarvojen ja jouhien siistimisen jälkeen aloitettiin operaatio: "ponin muuttaminen Emman näkökulmaan"

Kesällä operaatio lähti väärille raiteille. Tukka tippu, ponia ei kiinnostanut, startit oli mitä oli. Muistan kun kävin ajamassa Soman kanssa niin sieltä tuli itkien, kun poni ei kulkenut. Oli kesältä kuitenkin paljon hyviä kokemuksia, kuten korttikurssi, josta Soma sekä minä sain ystäviä.



Syksyllä samat ongelmat jatkui. Soma oli kyllä vähän virkeämpi, mutta startit ei sujunut edelleenkään hyvin. Syksyllä jätin Soman hetkeksi tauolle ja mietin silmät vuotaen, että mitä muuttaisin tuon kanssa. Päätin muuttaa ruokinnan ja treenin.




Alkutalvesta alkoi poni muuttumaan paremman oloiseksi. Myös kylmät ilmat poistivat polttavat polttiaiset Soman kimpusta.
Talvella, joulu-tammikuussa operaatio: "ponin toteutus Emman näkökulmaan" alkoi toteutua. Somasta tuli virkeä, vähän itsepäinen, okei...aika paljonkin, menohaluinen lenkeillä, tukka kasvoi, lihaksia tuli. Hiitit ei kuitenkaan edelleenkään onnistunut.



Nyt, eli keväällä Soma on edelleen sama kuin talvella! Lisäksi hiitit ovat alkaneet suijumaan pienten muutosten myötä. Tukkakin on jo melkeen yhtä pitkä kuin ennen. Näyttää tällä hetkellä ratsuharjalta :D Karva kiiltää, luonne kohillaan. Olen päässyt tavoitteeseeni!

Nämä vaikeat ajat ovat opettaneet mua TOSI kärsivälliseksi, ymmärtämään hevosia paremmin ja saanut uskomaan, että kova työ palkitaan aikanaan vaikka en oo siihen välillä uskonut, mutta aina oon saanut energiaa jaksaa.














maanantai 6. huhtikuuta 2015

Hiitti

Vähän pidempi väli on koitunut viime postauksesta. Mut yksinkertasesti ei oo vaan tapahtunut mitään. Koulusta suoraan voileivän kanssa pyöräilemään sateeseen/loskaan kohti tallia. Sitten tallilla 10-20min juoksutus kurassa ja takaisin kotiin.

Mutta aiheeseen!
Torstaina Soma oli Alman seurana Lahdessa. Olin tosi ilonen, koska Soma oli samanlainen kuin kotona! Siellä se veti mua ravilla ja jouduin kunnolla roikkumaan narussa. Ajattelin että "jospa nyt Soman ongelmat alkais ratketa, kun on vihdoin oma itsensä raveissa!"
Tosiaan Alma oli ihan ok kuudes ajalla 19,5. Pitää vaan saada startteja alle nii oppii juoksemaan raveissa.

Nyt siihen ihan oikeeseen aiheeseen!
Perjantaina käytiin Soman, Lilin ja naapurin hevosen kanssa Vermossa hiitillä. Viime hiittihän ei mennyt putkeen ja nyt näette menikö tämä.
Aamulla elektrolyyttiä ruokaan ja kävelytystä tallin ympäri muutaman kerran ennen kuin autoon. Korvat kiinni ja heinät eteen jotta päästään matkaan. Vermossa kävelytin tavallista pidempään ja pelästyi, kun Soma oli rauhallinen. Ajattelin, että "ei kai taas tälle tullu joku ja pielee mee tääki hiitti" Kärryille päästyä kävelytin hetken varikolla. Radalle mentiin ja jätettiin sekki pois ekan kierroksen ajaksi. Ekan kierroksen aikana Soma tuntui todella hyvältä, samalta kuin koona eli reippaalta. En kuitenkaan nielaissut ennen kuin olin hiitti oli ohi. Toisella kierroksella pyysin aidalla seisovaa miestä pistämään sekin kiinni. Toinen kierros hieman reippaammin ja sekillä. Tuntui edelleen hyvältä. Kolmatta kierrosta lähestyttyä kävelytin pari minuuttia ja sen jälkeen piiska eteen ja pari (säälittävän lyhyttä) vetoa. Meni hyvin. 3.00 näytti kello ja en edes käskenyt ravata ihan täysiä. (Kotona meni huiput 2.55) Sitten menin viellä kierroksen tai kaksi samalla tavalla. Kysyin jälleen jotain tyyppiä irrottamaan sekin ja sitten menin varikolle hölkyttään ja kävelyttään. Olin iloinen, koska vihdoin Soma oli oma itsensä! Hiitti ei tosiaan kovin raskaks, koska olin aika varovaisena ponin suhteen, koska vihdoin meni hyvin. Ensi sunnuntaina taas hiitille ja Eksu (kaverin poni ehkä) tulee mukaan kaveriksi!

Tyypillä jäi energiaa näköjään paljonkin jäljelle. Kävin viemässä kamat autoon ja tulin takasin nii yks on riehunu sillä välin.


Tukka on jo pitkä!

Tähän lopuksi viellä, että aurinkoinen kevät näyttää tulevan tällä viikolla. Tällä viikolla alkaa Soman loimitus ja tänää aloitin kesäihottumaa varten yrttien annon.